Skip to content

1.0 Langkah yang Pertama

January 24, 2009

Cinta…..pada aku bukan hanya sekadar kata. Bukan sebutan sang remaja buat si gadis yg belum berbunga sepenuhnya. Bukan hanya kata yang menjanjikan si teruna sepenuh hati si gadis bila dia ulangi bagai kata keramat. Bukan penamat pertengkaran, walau bagai hanya penyejuk hati biar si dia diam. Bukan segala diatas tetapi segalanya yang teratas.

Rasa ini perlu hadir dengan setulus hati. Sepenuh tenaga yang pasti. Ia harus jadi kata sang remaja yang percaya. Sang remaja yang percaya sepenuhnya si gadis akan menjadi bunga mekar, mengharumkan suasana. Kata cinta hanya patut diluah bila sudah pasti bahawa kita sudah punya hati untuk diberi janji, menerima janji itu patut ditepati tetapi bersedia hadapi bahawa janji juga bisa gagal dilunas. Sedemikian itu, perlu juga pasti bahawa kata cinta tidak menyelesaikan dan menutupi satu suasana.Jika tersilap percaturan kata ini mungkin mati, kerana salah ertinya membawa makna bahawa hati tidak upaya memberinya tenaga.

Sesungguhnya ia rasa  yang agung dan punya masa depan yang tersendiri. Bahawa ia tidak boleh dikawal tetapi boleh didewasakan. Bahawa ia bukan rasa yang sejuk menyegarkan, tetapi hangat menenangkan. Walau yang mendatang penuh permasalahan dan situasi, ia bagai tiang pasak punca tenaga buat sang pencinta yang percaya. Bukan ditulis janji dengan darah,tetapi janji yang punya darah. Hidup bernyawa, terus bernafas selagi semua berusaha. Biar dia berdua, jiwa bercinta, sentiasa dalam rasa yang selamat dan penuh kepercayaan yang di depan ada masa hadapan.

Ini pendefinisian satu hala, satu akal, satu hati aku tentang rasa cinta. Kemudian akan mendatang esok : mengapa perlu rasa cinta.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: